Ναυάγιο νότια της Κρήτης: Εκτός φυλακής λόγω …διεθνών χωρικών υδάτων

Αποφυλακίστηκαν οι τρεις που κατηγορούνταν ως διακινητές

Τον Ιούλιο του 2021 είχαν προφυλακιστεί στις φυλακές Νεάπολης ως διακινητές στην υπόθεση μεταφοράς δεκάδων μεταναστών, το σκάφος των οποίων ναυάγησε  ανοιχτά της Κρήτης. Υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, με τα κύματα να φθάνουν τα 3 και 4 μέτρα, παραπλέοντα σκάφη και ένα super puma κατάφεραν να διασώσουν 34 συνανθρώπους μας, όμως στα μανιασμένα νερά χάθηκαν αρκετές ψυχές που δεν τα κατάφεραν, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις διασωθέντων.

Λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, οι τρεις προφυλακισμένοι Σύροι, φερόμενοι  διακινητές,  αποφυλακίστηκαν καθώς  με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης καταργεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Το συμβάν είχε σημειωθεί 54,5 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης και ως εκ τούτου, βάσει του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας, υπάρχει έλλειψη ποινικής δικαιοδοσίας της χώρας μας.

Ο δικηγόρος Ελευθέριος Κάρτσωνας, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, δήλωσε ως προς την εξέλιξη αυτή: «Η ποινική δικαιοδοσία του κάθε κράτους προς δίωξη , εκδίκαση και τιμώριση του  κάθε εγκλήματος δεν είναι απεριόριστη. Υφίστανται περιορισμοί που τίθενται από τους κανόνες τόσο του ημεδαπού όσο και του διεθνούς ποινικού δικαίου αλλά και από τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από την χώρα μας. Το δικαστικό συμβούλιο  διαπιστώνοντας το θεμελιώδες νομικό ζήτημα που είχαμε αναδείξει ήδη από την άσκηση της ποινικής δίωξης  σε βάρος των εντολέων μας (οι οποίοι δήλωναν και δηλώνουν αθώοι ) και δη την έλλειψη  δικαιοδοσίας των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων  διέταξε μεταξύ άλλων την κατάργηση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης με άμεσο αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του βουλεύματος το οποίο είναι προϊόν άριστης  ερμηνείας και εφαρμογής των νομικών κανόνων συμβαδίζει απόλυτα με την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου και το διεθνές (ποινικό)  δίκαιο».

Δημοσιεύθηκε στο cretalive.gr Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Related News

Comments are closed.